Nieuws Hoofdmenu
“Mignon Wie Het Zink en Lach”
3 februari 2018
Het was weer een grote happening 3 februari in de grote zaal van d’Heremiet. Het was tevens een jubileumfeest, want de Carnavalsavond van Mignon, een begrip in Geleen, viert hun 11 jarig jubileum.
Het carnavalsfestijn werd aangekondigd door voorzitter Huub Schäfer. Hij kondigde onze vertrouwde opperstalmeester Wim Vorstenbosch aan. Wim die op een voortreffelijke wijze zoals altijd ons de hele avond heeft voorgeleid, voorgesteld, aangekondigd, uitleg gegeven ect. ect.
Wim opent het festijn “Mignon, wie het zink en lach” 2018 officieel.
Dan heb je nog onze oude vertrouwde ceremoniemeester Frans Coenen, die alle artiesten, buutereedners ect. ect. naar de bühne begeleidt.
Ook onze vaste DJ Kevin heeft de avond weer uitstekend begeleid met de muziek en de Buutte Marssen.
Het was uitzonderlijk want Kevin was ook nog eens een dag eerder getrouwd en toch aanwezig bij de carnavalsavond met zijn vrouw Danielle. Geweldig toch!
Ook Janet wordt nog even in het zonnetje gezet. Zij heeft de prins ook nog in het pak geholpen.
Janet werkt ook achter de schermen mee in de organisatie.
Ook Michael Smeets krijgt een onderscheiding. Want ook hij werkt onzichtbaar achter de schermen.
Nog diverse andere werkers van Mignon krijgen een onderscheiding van de prins.
Hierna is Harry Wauters auwt prins en de overige auwt prinsen aan de beurt. Harry brengt de zaal in stemming door ze mee te laten zingen met het liedje “Aan het strand, stil en verlaten”. Dat lukt vrij aardig. De stemming zit er al snel in.
Daarna komt Sylvia Ramakers uit Cadier en Keer. Zij was de winnares van Buuttekampioenschap 2014.
Ze won met de buut “De Aw Vrijster”. Die hebben we dus mogen meemaken. 
Het was een leuke buut. Er werd flink wat gelachen.
Daarna danste een kleine groep dansmariekes van de Sjoutvotte weer voltreffelijk. Ook dat vindt men altijd prachtig. Het hoort er gewoon bij en maakt zo’n avond af.
Direkt daarna kwam Frans van Mulken wat vrolijke Duitse schlagers brengen. Hij zei dat aangezien we in april naar Wuppertal gaan en wat weinig liedjes hebben voor als we gezellig bijelkaar zitten hij nu alvast een voorschot neemt door wat Duitse schlagers samen met de aanwezigen te zingen.
De stemming zat erin en de polonaise was weer aan de gang. 
Hierna waren twee dansmariekes van de Sjoutvotte weer aan de beurt en brachten een duo dans. Zij hebben weer een geweldige show laten zien. 
Daarna kwam een binnenkomer van de Gelaense Jonge met het liedje “Kóm mer nao bènne” zag de haan taege de hinne. Na een rondje in de zaal werd op de bühne nog twee liedjes gezongen, “Maak mich neet gek” en “Carnavals Maedje”.
Marcel Olischlager bracht hierna weer enkele solo’s. 
Hij zong maar liefst 5 nummers inclusief twee zugabes, “Duuj’s effe taege mich aan” , “Veur de meziek geboare”, “Et trompetje van Jeannetje”, “ ’t vlaegelke” en “De monika”. Bij dat laatste lied assisteerde zijn vrouw Sybil. Zij deed de mimic van Monika. Dat was geweldig om te zien en te horen. 
Marcel weet de stemming er altijd goed in te brengen. Ook hier werd wederom de polonaise gedanst.
Ook werd er flink geschunkeld.
Na het grote succes van Marcel kwam de Buutterreedner Gilbert Petit als allochtoon. Hij noemt zich Toon zegt hij. Er werd hem een drankje aangeboden maar dat weigerde hij. Hij zei, “geen alcohol, want ramelledan”.
Ook prins Ad 1ste mocht even van cultuur wisselen. Ze zongen samen nadat de knieen enkele malen waren doorgezakt een soort Moskee lied.
De buut was meer dan geslaagd.
Gilbert Petit uit Ulestraten won het Groot Limburgs Buuttekampieoenschap 2016 met de buut “De Vaandeldrager”. 
Daarna kwamen de Sjoutvotte met President Dave van Breukelen, Thijs 1ste en jeugdprins Mika 1ste .
Nadat onze opperstalmeester Wim een woord van dank voor de komst van de Sjoutvotte had uitgesproken, werden door de twee prinsen Mika 1ste en Thijs 1ste de lijfspreuk uitgesproken.
Onze prins Ad 1ste werd door Prins Thijs 1ste van de Sjoutvotte gedecoreerd met de jaarorde 2018 van de Sjoutvotte. 
Mevr. Troquet werd ook in het zonnetje gezet. De president van de Shoutvotte zegt hierover dat de naam Lei Troquet een bekende is bij de Sjoutvotte. Hij kwam in 1964 bij de Sjoutvotte en stopte pas in 2004 toen het echt niet meer ging. Het langst zittend lid wat de Sjoutvotte heeft gehad.
Daar is mevr. Troquet de dochter van en daarom wordt ook zij gedecoreerd met de jaarorde 2018 van de Sjoutvotte. Dat is natuurlijk ook een beetje voor Lei zegt Dave. Dit wordt door de jeugdprins Mika 1ste uitgevoerd.
Na deze plechtigheden komt de Garde van Mignon de bühne op. Zij zijn weer flink gedrild door de commandeur van de bessems.
Er moest flink wat plaats gemaakt worden, want de garde kon anders niet de exercitie door de zaal uitvoeren die vereist werd. Het was lachen, gieren en brullen in de zaal met die Garde van Mignon
De Gardecommendant richt na de exercitie een woordje tot Wim Vorstenbosch onze opperstalmeester.
Wim is in 2008 bij Mignon gekomen ondanks de drukte. Hij zat nl in het kerkbestuur, lid van de Heemkunde vereniging, organisatie processie van de Augustinus parochie en vanaf 27 maart 2012 tot heden is hij lid van de Acquisitie commissie en bestuurslid. Vanaf 2015 tot heden zit hij ook in de feestcommissie. En vanaf 2016 tot heden hand en spandiensten van de podiumploeg. En vanaf 2011 tot heden is hij ook nog spreekstalmeester van Mignon. Ook regelt hij artiesten en zal nooit over het budget gaan. Zonder het regelen en voorbereidingen van Wim zou het nooit zo vlekkeloos verlopen.
Als bedankje wordt Wim een attentie aangeboden waarbij je een prosiet kunt zingen.
De volgende zanger Frans Croonenberg wordt aangekondigd. 
Ceremoniemeester Frans Coenen brengt hem netjes naar de bühne waar hij zich meestal niet bevond. Hij zong vooral in de zaal tussen het publiek waardoor de stemming optimaal werd.
Hij zingt ongeveer een half uur, vooral duitse meezingers. En zo gaat de avond door tot bijna middernacht.
Na Frans Croonenberg worden alle artiesten op de bühne gevraagd en worden zij bedankt voor hun bijdrage aan deze avond. Ook niet te vergeten Michael Smeets die achter de schermen veel werk heeft verricht.
De Gelaense Jonge sluiten uiteindelijk af met het slotlied “ ’t Sjoonste wat d’r is”.
Hieronder een samenvattings filmpje van de prachtige avond (36 minuten)
Share by: